|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kitty
purring owner
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 1753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 21:05, 10 Mar 2009 Temat postu: Chińskie dania - przepisy :) |
|
|
Dziś się zabrałam za segregowanie przepisów bo pełno wala sie tego po kompie
zrobiłam tylko chińszczyzne i już mi się spać chce hehe
posegregowałam ładnie i wydrukowałam
i teraz wam zaprezentuję
Brokuły z sosem czosnkowym
Czas przygotowania: 20 min
Proporcje: dla 4 osób
Składniki:
1/2 kg brokułów (lub kalafiora)
Sos:
3 łyżki bulionu wołowego (wegetarianie mogą użyć warzywnego)
1 cebula dymka drobno posiekana
1 szklanka gęstej śmietany
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj brokuły. Wymieszaj składniki sosu.
Polej sosem ugotowane brokuły. Podawaj jako dodatek do dań.
Porada: sos ten można też użyć do mięs.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Chrupiąca wieprzowina w sosie
Czas przygotowania: 45 min
Czas marynowania: 15 min
Proporcje: dla 2 osób
Chrupiące mięso w słodkawo-kwaśnawym sosie. Świetna potrawa, chyba moja ulubiona. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwicy, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem.
Składniki:
30 dag schabu bez kości lub polędwiczki wieprzowej
1 średnia cebula dymka
3 grzyby mu-err lub pieczarki
1 cm świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
szczypta soli
1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
Ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda
Sos:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka łyżeczki wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki bulionu lub wody
Przygotowanie:
Mięso pokrajać w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min.
Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę).
Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego
Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso.
Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple.
Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia.
Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawa gotowa.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Chrupiący makaron z wieprzowiną
Czas przygotowania: ok. 45 min
Czas marynowania: 30 min.
Proporcje: dla 2-3 osoby
To danie jest naprawdę zabójcze, z pierwszej trójki moich ulubionych dań.
Składniki:
250 g chudego mięsa wieprzowego (najlepiej polędwicy)
3 cebule dymki pocięte w 3cm kawałki
3 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
4 grzyby mu-err pocięte w paski
250 g makaronu mie lub nitek
olej do głębokiego smażenia
Marynata:
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka wina ryżowego
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Sos:
2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki rosołu drobiowego
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w paski 1x4cm. Składniki marynaty wymieszać i marynować w niej mięso przez 30 min.
Makaron ugotować według przepisu. Odcedzić przelać kilka razy zimną wodą i zostawić do odsączenia.
Smażyć makaron (najlepiej na teflonowej patelni) aż będzie chrupki i lekko zarumieniony (ok. 10-15 min). Następnie trzymać w cieple.
Mięso wyjąć z marynaty, osączyć. Smażyć mięso w głębokim oleju ok. 30 s (można też ewentualnie przesmażyć mięso metodą stir-fry na 2 łyżkach oleju). Wyjąć, osączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wok oczyścić, rozgrzać 1 łyżkę oleju, usmażyć mieszając czosnek, cebulę, grzyby (ok. 30 s). Dodać mięso smażyć klejne 30 s. Zsunąć wszystko na brzeg woka w środek wlać sos i mieszać do zgęstnienia. Połączyć mięso i warzywa z sosem.
Przed serwowaniem ułożyć makaron na półmisku a na nim położyć mięso z sosem.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Czosnkowy kurczak
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena: 8/10
Składniki:
2 całe piersi kurczaka (ok. 400 g)
4 cebulki dymki posiekane
1 łyżeczka imbiru posiekanego
6 ząbków czosnku posiekanego lub wyciśniętego
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
1 białko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wina ryżowego
Sos:
1 łyżeczka sambal oelek (lub wiecej gdy chcemy potrawę ostrzejszą)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka wody
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Pociąć kurczaka w 1,5 cm kostkę. W małej miseczce ubić lekko białko, dodać pozostałe składniki marynaty. Dodać kurczaka, wymieszać, tak aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Pozostawić na 30 min.
W międzyczasie pociąć cebulki, imbir i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Rozgrzać wok, wlać 1 łyżki oleju i podsmażyć połowę kurczaka aż zmieni kolor. Wlać ponownie łyżkę oleju usmażyć pozostałego kurczaka. Wyjąć mięso i odsączyć z nadmieru oleju.
Na 1 łyżce oleju podsmażyć przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Dodać kurczaka oraz sos. Smażyć, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Wyłączyć płomień i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Podawać z ryżem.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Fasolka smażona z czosnkiem i dymką
Czas przygotowania: 45 min
Proporcje: dla 3-4 osób
Składniki:
500 g zielonej fasolki
2-3 cebulki dymki posiekane
5 ząbków czosnku wyciśnietych
200 ml buliony z kury
3 łyżki masła
Sos:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Obciąć końcówki strąków i poprzecinać na pół.
Zagotować bulion, włożyć fasolkę (nie musi być przykryta płynem) i gotować tak długo aż płyn całkowicie wyparuje od czasu do czasu mieszając.
Na patelni rozgrzać masło, dodać dymkę i czosnek smażyć 30 sek. Dodać fasolkę dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 30 sek. Wlać sos, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Danie gotowe.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Krokiety wiosenne (sajgonki)
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: 8-10 sztuk
Nie jest to tak naprawdę danie mączne jednak postanowiłem, że będe tu umieszczał różnego rodzaju kluski, naleśniki, pierogi - sajgonki też tu pasują. Pamiętaj żeby po smażeniu osączyć dobrze sajgonki na papierowym ręczniku.
Składniki:
1 opakowanie naleśników na sajgonki
250 g polędwicy wieprzowej lub piersi kurczaka
5 grzybów mu-err pokrojonych w cienkie paseczki
125 g kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paseczki
125 g cebuli dymki pokrojonej w cienkie paseczki
100 g pędów bambusa (lub marchewki) pokrojonych w cienkie paseczki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
słodki sos chili (lub sos do sajgonek)
olej do głębokiego smażenia
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso 30 min.
Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Smażyć mieszając mięso 1 min. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.
Wok oczyścić, rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć 1 min. kapustę, cebulę, pędy bambusa i grzyby. Następnie dodać mięso, posypać cukrem i solą, smażyć jeszcze 30 s. Wyjąć farsz z woka.
Naleśniki zwilżyć wodą, aż staną się miękkie i elastyczne. Położyć porcję farszu trochę poniżej środka ciasta, zawinąć dolną część, zawinąć boki, zwinąć do końca jak naleśnik (zobacz rys.).
Smażyć naleśniki na głębokim oleju na złoty brąz. Wyjąć dobrze osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać polane słodkim sosem chili (lub sosem do sajgonek).
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Kurczak Da-Cien
Czas przygotowania: 60 min
Proporcje: dla 4 osób
Składniki:
1 kg kurczaka
3 zielone papryki
3 duże papryki chilli
4 ząbki czosnku wyciśnięte
olej do głębokiego smażenia
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 białko
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Sos:
1/2 łyżeczki octu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki płynnego karmelu*
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić i pokroić mięso na kawałki 1x1x2,5 cm. Wymieszać ze składnikami marynaty i marynować mięso 15 min.
Paprykę i chilli oczyścić z pestek i pociąć na kawałki wielkości mięsa.
Olej rozgrzać w woku, usmażyć mięso kurczaka, wyjąć i osączyć z tłuszczu.
W woku zostawić 2 łyżki oleju, rozgrzać. Włożyć paprykę, chilli i czosnek, smażyć kilkanaście sekund, mieszając. Dodać sos, smażyć krótko, szybko mieszając. Potrawa gotowa.
*aby uzyskać karmel należy w niewielkiej ilości oleju na małym ogniu roztopić cukier, aż uzyskamy płynną, gęstą, brązową masę.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kurczak Generała Tso
Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:
Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba miał rację. Ja do wykonania tej potrawy użyłem 4 udek. Ciasto z mąki ryżowej jest bardziej chrupiące, osobiście polecam!
Składniki:
0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana
2-3 małe papryczki chilli posiekane
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 jajko
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
Sos:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego
1/2 szklanki gorącego bulionu kurzego
1/3 łyżeczka glutasoli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.
Wymieszać składniki ciasta, włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.
Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobienie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast, żeby kurczak nie stracił chrupkości.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kurczak szefa kuchni
Czas przygotowania: ok. 45 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Ocena:
Nazwa chyba mówi sama za siebie :).
Składniki:
2 piersi kurczaka (ok. 400g)
5 grzybów mu-err pocietych w paski
3 cebulki zielone pocięte w 3 cm kawałki
1 papryczka chili posiekana
1 cm korzenia imbiru drobno posiekany
3 ząbki czosnku wyciśnięte
Ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda (ok. 2 łyżek)
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos:
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu chili
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Połączyć składniki marynaty, wymieszać z kurczakiem odstawić na 20-30 min.
Pociąć grzyby, cebulkę, chili, imbir, wycisnąć czosnek. Wymieszać składniki sosu, odstawić.
Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą tak aby uzyskać gęstą papkę.
Rozgrzać w woku 2 szklanki oleju, maczać kawałki kurczaka w cieście i smażyć porcjami na złoto-brązowy kolor (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Wyjąć z oleju osączyć na papierowym ręczniku.
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć grzyby, cebulkę, chili, imbir, czosnek, smażyć 30 sek. mieszając. Wlać sos wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, wymieszać. Potrawę podawać ryżem lub makaronem.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kurczak w sezamie
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 20 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Jedno z moich ulubionych.
Składniki:
2 piersi kurczaka (ok. 500g)
olej do frytowania
Marynata:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej ciemnego)
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos:
1 szklanka wody
2 kopiaste łyżki sosu hoisin (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu)
1 łyżka cukru
4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki sosu chili lub sambal oelek (lub mniej w zależności od gustu)
2 łyżeczki oleju
2 ząbki czosnku wyciśnięte
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 zielona cebulka posiekana
oraz:
2 łyżki prażonych ziaren sezamu - uzyskujemy je prażąc ziarna sezamu na suchej patelni aż uzyskają złoto-brązowy kolor zob. zdjęcie
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę.
Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min.
Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelać do małego garnka, zagotować. Następnie utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu na czas smażenia kurczaka.
Mocno rozgrzać olej w woku. Smażyć porcjami kurczaka na złoto-brązowy kolor, wyjąć osączyć dokładnie z tłuszczu. Tuż przed końcem smażenia zagotuj jeszcze raz sos, dodaj dymkę.
Przełóż kurczaka na półmisek, polej sosem, posyp ziarnem sezamu. Danie gotowe.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kurczak w sosie hoi sin
Czas przygotowania: 15 min
Czas marynowania: 20 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Danie błyskawiczne, bardzo łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
2 piersi kurczaka (ok. 400g)
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
Sos:
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę.
Wymieszać składniki marynaty, dodać do kurczaka i odstawić na 20 min.
Wymieszać składniki sosu, odstawić.
Mocno rozgrzać olej, włożyć kurczaka (w 2 porcjach), smażyć mieszając na dużym ogniu aż zmieni kolor.
Wlać sos, mieszać aż zgęstnieje, dusić jeszcze przez 1 min, od czasu do czasu mieszając. Potrawa gotowa.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Makaron z warzywami
Czas przygotowania: 45 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Składniki:
250 g makaronu mie, nitek lub spaghetti
2 cebule dymki pocięte w 3 cm kawałki (części białe w cienkie półplasterki)
1 duża marchewka pocięta w zapałki lub starta na grubej tarce
2 ząbki czosnku wyciśnięte
4 łyżki oleju do smażenia
Sos:
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Przygotować warzywa. Wymieszać składniki sosu.
Makaron ugotować według przepisu. Podgrzać w woku 3 łyżki oleju, smażyć makaron ok. 5min, od czasu do czasu mieszając aż będzie lekko chrupiący. Wyjąć na talerz.
Na 1 łyżce rozgrzanego oleju smażyć warzywa ok.30 sek. ciągle mieszając. Dodać makaron, dobrze wymieszać. Dodać sos, wymieszać, smażyć jeszcze 1 min. Danie gotowe.
Podawać jako oddzielne danie lub dodatek do dań mięsnych (zamiast ryżu).
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Omlet FU YUNG
Czas przygotowania: 25 min
Proporcje: dla 4 osób
Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanego, drobno pociętego kurczaka, cielęciny lub indyka
1/2 szklanki cebuli posiekanej
1/2 szklanki kiełków fasoli mung
1/2 szklanki selera posiekanego
1/2 szklanki grzybów mu-err pociętych w paski (lub pieczarek pociętych w plasterki)
5 dużych jaj ubitych
1 łyżeczka soli
szczypta białego pieprzu
olej głębokiego smażenia lub 4 łyżki do smażenia z mieszaniem
Sos:
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
szczypta białego pieprzu
1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszana z 3 łyżkami wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
Wersja amerykańska (głęboko smażona)
1. Zagotuj w garnku bulion. Dodaj sos sojowy, wino i pieprz. Wyłącz gaz. Wlewaj powoli mąkę z wodą przez cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Dodaj sos sezamowy i zamieszaj jeszcze raz.
2. Połącz ze sobą mięso, warzywa, jajka, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
3. W woku podgrzej dwie szklanki oleju. Kiedy olej będzie bardzo gorący rozłóż na wierzchu 1/4 mieszanki jajecznej. Jajka powinny pływać po powierzchni, kiedy się zetną, włóż kolejną porcję. W ten sposób uformuj 4 omlety. Kiedy dolna część omletów zrobi się jasnobrązowa obróć na drugą stronę aż też zrobi się brązowa. Użyj dwóch łopatek żeby wyjąć omlety z woka, ściśnij lekko aby usunąć nadmiar oleju. Rozłóż omlety na talerzach'
4. Podgrzej sos zamieszaj kilkukrotnie, polej omlety i podawaj.
Wersja chińska (smażona z mieszaniem)
1. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj mięso i warzywa, smaż krótko mieszając, dodaj sól i pieprz. Mieszaj kolejne 2 min. Wyłóż wszystko na talerz żeby lekko przestygło. Umyj wok.
2. W misce wymieszaj ubite jajka, mięso i warzywa.
3. Ponownie rozgrzej olej w woku. Wlej mieszankę jajeczną, przy pomocy łopatki przesuwaj lekko w tył i w przód ścinającą się mieszankę. Kiedy omlet się zetnie odwróć go na drugą stronę i smaż aż brzegi zrobią się brązowe. Zakończ smażenie kiedy środek omleta jest wciąż miękki. Podawaj gorący.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Patelnia Xian z kolorowymi warzywami
Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: dla 4 osób
90% czasu w przygotowaniu tej potrawy to cięcie składników.
Składniki:
4 grzyby mu-err pokrojone w cienkie paski
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
1 średnia marchew pocięta w zapałki
100 g pędów bambusa pocietych w cienkie słupki
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie paski
100 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry
1 średni por pocięty w 1/2 cm krążki
100 g kukurydzy z puszki
100 g zielonego groszku
100 g kiełków fasoli mung
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki sosu chili
3 łyżki oleju do smazenia
Przygotowanie:
Pokroić warzywa.
Rozgrzać olej, przeszklić na nim cebulę. Dodać wszystkie warzywa, mieszając przesmażyć 1 min. Wlać rosół i tak długo gotować na małym ogniu aż się zrobią półmiękkie.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do warzyw i zagotować.
Dodać sos sojowy, curry i sos chili, dobrze wymieszać. Serwować gorące.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ryż smażony z dymką i jajkiem
Czas przygotowania: 30 min
Proporcje: dla 4 osób
Bardzo szybkie do przygotowanie danie bez dodatku mięsa. Może zastępować biały ryż.
Składniki:
3 szklanki ugotowanego ryżu
3 cebule dymki pocięte w 3cm kawałki
2 jaja roztrzepane
1 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
4 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
2 łyżki oleju do smażenia
Przyprawy:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
W woku rozgrzać 2 łyzki oleju. Dodać dymkę, czosnek i imbir, smażyć 30 sek ciągle mieszając. Dodać ryż, dokładnie wymieszać.
Zmniejszyć ogień, rozsunąć ryż na brzegi woka, wlać w środek trochę oleju, wlać jajka i smażyć je od czasu do czasu mieszając aż powstanie sucha jajecznica. Szpatułką rozdrobnić dokładnie usmażone jajka, następnie wymieszać dokładnie z ryżem.
Wlać do ryżu przyprawy, dokładnie wymieszać. Danie gotowe. Podawać jako danie wegetariańskie lub zamiast białego ryżu.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Smażone żeberka wieprzowe w sezamie
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 4 godz.
Proporcje: dla 2-3 osób
Smakowo potrawa jest naprawdę zabójcza (przepis ten można także wykorzystać do innych rodzajów mięs, szczególnie polędwicy wieprzowej). Aby mięso było bardziej miękkie należy wydłużyć proces smażenia, w tym celu należy zmniejszyć temperaturę oleju (na dużym ogniu po 8 min. żeberka będą całkowicie spalone).
Składniki:
30 dag żeberek wieprzowych
2 łyżki ziaren sezamu
2 liście sałaty do przybrania
2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
1/2 roztrzepanego jajka
1 łyżka mąki
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Sos:
1 łyżka keczupu
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżeczka octu
Przygotowanie:
Żeberka oddzielić od kości pokroić w paski 2x5 cm, wymieszać z marynatą, następnie lekko podgrzać na patelni (aż jajko się lekko zetnie) i odstawić pod przykryciem na 4 godz.
Wlać olej do woka, rozgrzać. Na średnio gorącym oleju smażyć żeberka min. 8 min (im dłużej tym mięso będzie chudsze i bardziej miękkie). Wyjąć osączyć z tłuszczu.
W woku zostawić łyżkę oleju. Ponownie włożyć żeberka i dodać sos. Smażyć mięso ok. 30 sek., mieszając.
Posypać sezamem, wymieszać. Podawać na liściach sałaty.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wieprzowina Kung-Bao
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 20 min
Proporcje: dla 2 - 3 osób
Niestety do wykonania tego dania nie mogłem kupić cebuli dymki i zastąpiłem ją zwykłą cebulą, zdecydowanie polecam jednak dymkę. Danie bardzo ostre, ale naprawdę pyszne. Jedno ze słynnych chińskich dań, u nas w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę tę przypisano kulkom kurczaka w cieście "?".
Składniki:
300 g polędwicy wieprzowej
3 cebule dymki pocięte w 3 cm kawałki
1 kawałek imbiru posiekany
8 ziaren pieprzu syczuańskiego zmielonych lub rozgniecionych
1/3 szklanki orzeszków ziemnych
8 strąków chili pociętych 2 cm kawałki
4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
szczypta soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
Sos:
3 łyżki rosołu
2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżki cukru
1 łyżka octu
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Mięso pokroić w 1,5 cm kostkę. Wymieszać z marynatą. Odstawić na 20 min.
Wymieszać składniki sosu.
Na 2 łyżkach oleju smażyć mięso mieszając, aż zmieni kolor (ok. 1 1/2 - 2 min). Przełożyć na talerz.
Rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju, smażyć w nim chili aż sczernieje, wyjąć. Dodać cebulę, imbir, pieprz, mięso i sos. Smażyć chwilę, dokładnie mieszając, dodać orzeszki ziemne, dobrze wymieszać. Potrawa gotowa.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
Czas przyrządzania: 1 godz
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 4 osób
Potrawa o bardzo wyraźnym, mocnym smaku. Osobiście preferuję polędwicę wieprzową, uważam, że jest to najlepszy gatunek mięsa i do większość potraw z wieprzowiny używam właśnie polędwicy, niestety jest ona dużo droższa.
Składniki:
500 g polędwicy lub sznyclówki wieprzowej
olej do smażenia i frytowania
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego lub sherry
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki czarnego pieprzu
Sos:
3 pomidory
1 zielona papryka
8 owoców liczi
2 plastry ananasa świeżego lub z puszki (o grubości 1 cm)
1 cm korzenia imbiru
5 łyżek cukru
5 łyżek octu winnego
5 łyżeczek sosu sojowego
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu chili
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta soli
1 szklanka wody
Ciasto:
100 g mąki
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Mięso pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, marynować mięso przez 1/2 h.
W tym czasie sparzyć wrzątkiem pomidory przeznaczone na sos, obrać je następnie ze skórki i wyciąć nasady ogonków. Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki i drobno pokroić. Oczyścić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Obrać ze skórki owoce liczi, pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić ananasa. Imbir obrać i drobno posiekać.
3. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i stale mieszając, krótko przesmażyć na nim najpierw imbir, później warzywa.
4. Dodać owoce, cukier, ocet, sos sojowy i 1 szklankę wody. Zagotować wszystko i pogotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
5. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 4 łyżkami wody.
6. Sos przyprawić sosem chili, pieprzem i solą. Dodać rozmieszaną mąkę kukurydzianą, sos jeszcze raz zagotować i potrzymać w cieple (na minimalnym ogniu).
7. Mąkę, jajko i sól wymieszać z 1/2 szklanki wody na gładkie ciasto.
8. Mięso wyjąć z marynaty, dobrze osaczyć i obtaczać w cieście.
9. W woku lub frytownicy rozgrzać sporą ilość oleju i porcjami usmażyć w nim kawałki mięsa.
Kostki mięsa krótko przed serwowaniem polać gorącym sosem lub podać oddzielnie mięso i sos.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Czas przygotowania: 1 godz
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2 - 3 osób
Klasyczne chińskie danie, jedno z najpopularniejszych. Uważaj żeby nie przesadzić z cukrem - za pierwszym razem mi się to niestety przytrafiło, zapomniałem, że biały cukier jest dużo słodszy od brązowego :(.
Składniki:
400 g łopatki lub szynki
2 średnie cebule grubo posiekane
2 średnie marchewki pocięte w ukośnie w plasterki
1/2 zielonej papryki pociętej w kostkę
1/2 czerwonej papryki pociętej w kostkę
2 ząbki czosnku wyciśnięte
1/2 puszki plastrów ananasa pociętych w kostkę
olej do smażenia i frytowania
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki soli
Ciasto:
3/4 szklanki mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody
Sos:
1 szklanka wody
2 łyżki octu winnego
2 łyżki keczupu
3 łyżki sosu sojowego
5 łyżek brązowego cukru (lub 3-4 białego)
2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżkami wody
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty, marynować mięso 30 min.
Wymieszać dokładnie składniki na ciasto aż utworzy się gęsta, jednolita masa, odstaw.
W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę, marchewkę, papryki i czosnek. Smaż mieszając 2 min. Dodaj ananasa. Smaż kolejne 30 sek. Wyjmij wszystko na talerz.
W czystym woku rozgrzej 2 szklanki oleju. Wymieszaj kawałki mięsa z ciastem i smaż w 2 lub 3 porcjach na średnim ogniu 4-5 min (olej nie może być za gorący bo ciasto szybko się przypali a mięso będzie w środku jeszcze surowe). Wyjmij cedzakiem i osącz dokładnie z oleju na papierowym ręczniku. Usmaż całe mięso, osącz, przełóż na talerz i trzymaj w cieple (najlepiej w piekarniku nagrzanym do 150 stopni).
Do woka wlej wszystkie składniki sosu, zagotuj mieszając aż zgęstnieje. Dodaj usmażone warzywa z ananasem. Gotuj 1-2 min, dodaj wieprzowinę, dokładnie wymieszaj. Danie gotowe.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wieprzowina z warzywami na ostro
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 3-4 osoby
Składniki:
250g szynki wieprzowej lub łopatki
3 cebule dymki posiekane pocięte w 3 cm kawałki
1/2 czerwonej papryki pociętej w paski
1/2 zielonej papryki pociętej w paski
5 grzybów mu-err pociętych w paski
2 ząbki czosnku wyciśniętego lub drobno posiekanego
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
szczypta soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka posiekanego imbiru
Sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu chili
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski 1x1x4 cm. Wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 min.
Wymieszać składniki sosu.
Na 2 łyżkach oleju smażyć mieszając paprykę 1 min. Przełożyć na talerz.
Rozgrzać ponownie 1 łyżkę oleju, smażyć mieszając pozostałe warzywa przez 30 sek. Przełożyć na talerz.
Jeszcze raz rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć mięso mieszając, aż zmieni kolor (ok. 1 1/2 - 2 min). Dodać usmażone wcześniej warzywa, wymieszać. Wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Potrawa gotowa.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wołowina curry z warzywami
Czas przygotowania: 1 godz
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 3-4 osób
Danie to bardzo dobrze smakuje także w wersji wegetariańskiej bez mięsa.
Składniki:
250g polędwicy wołowej
2 duże ziemniaki pocięte w zapałki
1 duża marchew pocięta w zapałki
1 duża cebula pocięta w kostkę
1 łyżka curry
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mięso pokrajać w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki (mięso tnie sie najłatwiej gdy jest lekko zamarznięte).
Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min.
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w słupki grubości zapałki, cebulę w kostkę.
Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Przesmażyć krótko cebulę, dodać curry, wymieszać. Dodać marchew i ziemniaki, a następnie smażyć mieszając prze 30 sek. Zalać wszystko 1/4 litr wody, dodać cukier i sól, wymieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć na talerz. trzymać w cieple.
Wok wymyć, osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oleju. Mieszając usmażyć mięso, aż straci czerwony kolor (ok. 1 1/2 min), dodać warzywa, wymieszać , jeszcze raz zagotować. Danie gotowe.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wołowina smażona po syczuańsku
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 3-4 osób
Danie dosyć ostre, miłośnicy "ognia w ustach" mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca).
Składniki:
1/2 kg polędwicy lub zrazówki wołowej
1 mała cebula pocięta w półplasterki
1/2 średniej marchwi pociętej w zapałki
4 papryczki chilli świeże lub marynowane pocięte w zapałkii
2 ząbki czosnku wyciśnięte
2 łyżeczki sosu chili (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oleju
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
sok z 3 plasterków świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Mięso pokrajać w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki (mięso tnie sie najłatwiej gdy jest lekko zamarznięte).
Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min.
Marchew i świeże papryczki pokrajać w słupki grubości zapałki, cebulę w półplasterki. Marchewkę krótko obgotować (2 min), zalać zimną wodą, osączyć, odstawić.
Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Mieszając smażyć połowę pokrajanego mięsa, około minuty na dużym ogniu aż mięso straci czerwony kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu. Wlać znowu 2 łyżki oleju, usmażyć drugą porcję mięsa, osączyć.
Olej zlać, patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, smażyć 10 sek. ciągle mieszając, wsypać cebulę, marchew i świeże papryczki (dodać sos chilli) mieszając smażyć minutę, osolić.
Wsypać mięso, wymieszać z warzywami, mieszając smażyć 30 sek. Pokropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wołowina w pomidorach
Czas przygotowania: 25 min
Czas marynowania: 20 min
Proporcje: dla 2 osób
Osobiście polecam polędwicę, stek ja dla mnie jest zdecydowanie za twardy (jeżeli już zdecydujesz się na stek to najlepiej jest pociąć go dużo drobniej). Ponieważ nie miałem małych pomidorów użyłem 1 dużego, dlatego pociąłem go trochę drobniej.
Składniki:
250g steku wołowego bez kości, pociętego w plastry 3x4x1 cm
3 pomidory śliwkowe lub 3 małe twarde pomidory
2 szalotki lub 1 dymka posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
5 łyżek oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki cukry
Przygotowanie:
Połączyć składniki marynaty i wymieszać dokładnie z mięsem. Odstawić na 20 min.
Zagotować wodę w niewielkim garnku, włożyć pomidory na kilka sekund. Wyjąć, osuszyć i zdjąć skórkę. Przeciąć na pół, każdą połówkę pokroić na 4 części.
W woku rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć mięso, smażyć mieszając przez ok. 1-1,5 min. Wyjmij mięso na talerz.
Ponownie rozgrzej w woku 2 łyżki oleju. Włóż szalotkę i smaż mieszając przez kilkanaście sekund, dodaj pomidory, sól i cukier, dalej mieszaj aż pomidory puszczą sok. Dodaj wołowinę, wlej mąkę wymieszaną z wodą. Dalej gotuj mieszając aż sos zgęstnieje. Danie gotowe.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Sos sojowo-czosnkowy
Czas przygotowania: 15 min.
Proporcje:
Składniki:
5 łyżek sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
2 łyżki rosołu z kurczaka
1/2 łyżeczki glutasoli lub sól do smaku
Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekać lub wycisnąć przez praskę.
Składniki wymieszać, polać mięso przed podaniem.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Sos hoisin
Czas przygotowania:
Proporcje:
Składniki:
1 szklanka kolorowej fasoli
8 łyżek cukru
4 łyżki octu
5 ząbków czosnku wyciśniętych
6 platerków imbiru drobno posiekanych
3 łyżeczki sosu chili
1 łyżeczka 5 przypraw
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Wypłukaną fasolę namoczyć w zimnej wodzie na noc.
Fasolę przelać do garnka, wlać 2 szklanki wody, gotować przez 1 1/2 godz. do miękkości, odcedzić, ostudzić, zachować wywar.
Fasolę zemleć, wymieszać z pozostałymi składnikmi, wlać tyle wywaru aby otrzymać sos o konsystencji śmietanki.
Sos podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, zagotować, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Przechowywać w słoiku, który w lodówce może stać do 6 miesięcy.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
traxian
wyciskacz postów
Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 1262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice Płeć:
|
Wysłany: Wto 21:24, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Duuuuuuuuużooo tego...
Powiem Wam, że KOCHAM czosnek, więc może skusze się na jakieś danie xD
Oczywiście na pewno zmaszcze jedzonko.. ale sprobowac trza, no nie ? xD
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kitty
purring owner
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 1753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 21:31, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ja tez uwielbiam czosnek :D mniami zwłaszcza taki jak posmażony jest albo upieczony w piekarniku z mięskiem to ja to wybieram i z nikim się nie dziele ;p
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sadsomoko
fanatyk
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Słupsk City. Płeć:
|
Wysłany: Wto 22:44, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Jest co robić na sobotę. xD Na następną imprezę musicową zrobię coś, kto ma teraz urodziny? xD Boże, aż zgłodniałam...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Arisa
wyciskacz postów
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 1120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć:
|
Wysłany: Śro 16:37, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kocham czosnek ^^. Muszę dokładnie te przepisy poprzeglądać i...dać mamie xD
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sadsomoko
fanatyk
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Słupsk City. Płeć:
|
Wysłany: Śro 21:35, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Łe tam mamie, mama nie umie, ja sama zrobię. xD
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kitty
purring owner
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 1753
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Śro 22:24, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ja chce sobie kupić ten wok czy wog cholercia wie jak to sie zwie :D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Black-Cat
tańczący z literkami
Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 289
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tokyo Płeć:
|
Wysłany: Nie 23:04, 12 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
A ja nie znoszę czosnku ....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
traxian
wyciskacz postów
Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 1262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Katowice Płeć:
|
Wysłany: Śro 20:49, 22 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
uwaga XD macie tutaj bardzo, bardzo, ale to bardzo ciekawe przepisy na chińskie dania prosto z mojej gazetki XD
Nie musicie mi dziękować xD
Wyglądają przepysznie.. tylko kurcze jak je tu przyrządzić? eh
P.S Tłumacza przyjmę od zaraz!
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sadsomoko
fanatyk
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Słupsk City. Płeć:
|
Wysłany: Śro 21:19, 22 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Haha, fajne,...xD Ja się tam nie znam, ale sądząc po obrazkach, coś dobrego xD
Ja bym tam zgadywała co trzeba dać...xD
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Waka
tańczący z literkami
Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 251
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Sob 0:35, 12 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Black-Cat napisał: | A ja nie znoszę czosnku .... |
Ja też T.T
Veto, ja zgłaszam sprzeciw! xDD
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Samara
tańczący z literkami
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: mam wiedzieć? Płeć:
|
Wysłany: Sob 12:57, 12 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Waka napisał: | Black-Cat napisał: | A ja nie znoszę czosnku .... |
Ja też T.T
Veto, ja zgłaszam sprzeciw! xDD |
Dołączam się do sprzeciwu!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sadsomoko
fanatyk
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Słupsk City. Płeć:
|
Wysłany: Sob 13:58, 12 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Moja mama wyczytała ze czosnek chroni przed świnska grupą i mi wkłda pod ser, jak mi kanapki robi. myśli, ze sie nie zorientuje ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ywah
tester
Dołączył: 26 Lis 2009
Posty: 136
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Sob 14:36, 12 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Nie no, czosnku przecież nie czuć XD
Taaa... ja mam z nim złe wspomnienia. Zjadłam kiedyś pomidory ze śmietaną i czosnkiem, a później śmierdziało ode mnie trzy dni O_O Wszyscy mi to mówili! A ja myłam co pięć minut żeby, na internecie wyszukałam, że trzeba wszamać szczypiorek itp. ale w końcu samo przeszło XD
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sadsomoko
fanatyk
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Słupsk City. Płeć:
|
Wysłany: Sob 20:04, 12 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Mi ciocia mówiła, że trzeba wypić mleko, żeby nie śmierdzieć.xD
Nie wiem - nie próbowałam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|