Forum www.musiko.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Gotujemy japońskie potrawy :)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.musiko.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Viccis
wyciskacz postów
wyciskacz postów


Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 1256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: się biorą dzieci? ;>
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:49, 24 Lis 2008    Temat postu: Gotujemy japońskie potrawy :)

Temat - Kitty.

Cytat:
Jak tam gotujecie może jakieś dania ??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
16xxakiraxx16
tańczący z literkami
tańczący z literkami


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: j-Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:41, 14 Gru 2008    Temat postu:

hmmm ... ja bym chętnie coś popichciła xD jestem właśnie w trakcie szukania jakiś mało skomplikowanych przepisów :) któreby dało się przyrządzic w naszych warunkach ^^ hyhy :) no coś co nie będzie wymagało wielu trudno dostępnych składników ... jak coś znajdę to wrzucę :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
16xxakiraxx16
tańczący z literkami
tańczący z literkami


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: j-Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:10, 14 Gru 2008    Temat postu:

Dobra piszę hyhy :) Obowiązkowo musi byc sushi ^^
Sushi - maki
No to tak składniki :
ryż do sushi 1 szkl (z tym nie powinno byc problemu w naszych marketach) ^^
algi morskie prasowane Nori (nigdy nie szukałam ich po sklepach ale jakby się wysilic to można by je znalesc , orientacyjnie patrzyłam na allegro i po 12 za opakowanie som ^^ )
ocet ryżowy 5 łyżek (hymm... ja bym to sobie pomineła :D hyhy no ale w sklepach powinno się znalec tak samo jak ryż, średnia cena na allegro to 15 zł)
cukier 3 łyżeczki (chyba każdy ma w domciu) xD
sos sojowy 2 łyżki (podobnie jak w przypadku ryżu i octu do zdybania na połkach w sklepie ^^ na allegro cena waha się od 10 do 20 złociszy)
łosoś 10 dag (noł problem)
ogórek 1 szt (jak narazie to nie ta pora i nie ten sezon ale wkrótce w "biedronce" będzie ^^)
szczypiorek 1/2 pęczka ( hah ja mam ! obecnie :D ale się chcwale ... :P wystarczy nalac słoiczek wody i wsadzic w to cebulkę tak aby koniec jej był trochę zanużony (wpychac tym kożonkiem a nie do góry nogami , koleżanka też chciała miec szczypiorek no to jej powiedziałam :) tylko jak zobaczyłam jak ona to chodowała to myślałam że pęknę ze śmiechu :D) o Lol :) (tak więc w ciagu niecałych 2 tyg. możemy się cieszyc pięknym szczypiorkiem w srodku zimy .)
pasta wasabi ( chyba w sklepach ... cza poszukac ... chociaż to może byc trudne ... w razie co na allegro po 8 złotych )

Sposób przyrządenia:
Wkładamy ryż do naczynia i dokładnie płuczemy kilka razy, do momentu aż woda będzie przezroczysta. Zalewamy wodą i odstawiamy na 30 min.

W tym czasie obieramy ogórka, usuwamy nasiona i kroimy go w cienkie paseczki.
W paseczki kroimy również łososia. Płuczemy szczypiorek.

Po upływie pół godziny odlewamy wodę z ryżu i ponownie dodajemy wodę, tym razem w proporcji 1 szklanka ryżu : 1,2 szklanki wody. Stawiamy naczynie z ryżem na ogniu i szybko doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy garnek i na małym ogniu gotujemy 10 min. Wyłączmy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem przez 15 min. Następnie dodajemy do niego 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżki sosu sojowego - dokładnie mieszamy i czekamy, aż ryż osiągnie temperaturę pokojową.
Na bambusowej macie kładziemy płatek nori i nakładamy ryż na 2/3 jego powierzchni.
Ryżu powinna być cienka warstwa, tak żeby prześwitywał przez niego płatek nori.
Ryż jest bardzo lepki, potrzebna więc będzie miseczka z wodą, do maczania dłoni – aby ryż można było łatwo nakładać. Na środku ryżu układamy 2 paseczki ogórka, paseczki łososia i trochę szczypiorku. Obok rozsmarowujemy bardzo niewielką ilość pasty wasabi (bardzo ostra!). Następnie zaczynamy rolować ściśle matę, zaczynając od końca wypełnionego ryżem. Przez chwilę lekko uciskamy matę, z rolką w środku, aby płatek nori dobrze się skleił.
Do sushi używamy różnego rodzaju surowych ryb (nie tylko łososia), może być to ryba maślana, tuńczyk. Mogą być paluszki krabowe (surimi).
Rolki sushi wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę (wtedy płatki alg namiękną wodą, która była w ryżu) i łatwo będzie można je pokroić. A kroimy je na 1,5 cm kawałki. Sos sojowy (ja go rozrabiam z wodą w proporcji 1:1) wlewamy do miseczki i podajemy razem z sushi, aby każdy kawałek można było w nim zamoczyć, przed skonsumowaniem.

Zestawy do sushi na allegro pomiędzy 20 a 60 zł.
To tyla :D hmmm trochę kosztowny ten smakołyk :/ ale większoc składników można wykorzystac wielokrotnie :)
Ja osobiście niestety niemiałam jeszcze okazji i zaszczytu jedzenia tego przysmaku ... kto jadł już, a kto nie? :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sadsomoko
fanatyk
fanatyk


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk City.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:50, 23 Gru 2008    Temat postu:

Mama kazaqła mi na święta zrobić kurisumasu-keeki ale ostatecznie wie wiem, jak to się dokładniej robi, choć popróbuję.^. ^ najwyżej stworzę własną odmianę.^> ^

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
16xxakiraxx16
tańczący z literkami
tańczący z literkami


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: j-Lublin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:46, 24 Gru 2008    Temat postu:

"kurisumasu-keeki" a cio to ? :hamster_confused:

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Viccis
wyciskacz postów
wyciskacz postów


Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 1256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: się biorą dzieci? ;>
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:00, 24 Gru 2008    Temat postu:

ciasto świąteczne ;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek_tasumi
nowicjusz
nowicjusz


Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 18:51, 02 Sty 2009    Temat postu:

Czy to prawda, że dango to japońskie eee... kluski? :hamster_confused: Jeśli tak, to wie ktoś może jak się to przyżądza? :)

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kasiek_tasumi dnia Pią 18:52, 02 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Viccis
wyciskacz postów
wyciskacz postów


Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 1256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: się biorą dzieci? ;>
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:18, 02 Sty 2009    Temat postu:

Tak, to są tak jakby kluski.

A przepis tu mam:

- Szklanka słodkiej mąki ryżowej Shiratamako ( można kupić przez internet albo w sklepach z żywnością Azjatycką).
- 1/2 szklanki wody.
- Woda do zalania garnka.
- Sos sojowy lub pasta ze słodkiej fasoli.

1. Zalej garnek wodą i wstaw, żeby się gotował.
2. Zmieszaj mąkę z wodą, najlepiej, żeby zrobić to powoli. Ciasto powinno być twarde i dobrze złączone.
3. Z ciasta wyrób kuleczki w kształcie dango (czyli w kształcie kuleczek, hehe xD).
4. Jeżeli Twoja woda się gotuje, powoli włóż kuleczki dango łyżką, żeby nie poparzyć się.
5. Gotuj tak długo, aż kuleczki wypłyną. Jeżeli już wypłyną, gotuj dodatkowo minutę.
6. Wypróbuj jedną, przecinając ją w pół. Powinna być ugotowana na zewnątrz i tak jakby biała w środku. Zjedz na spróbowanie. Jeżeli jest gotowa, to odcedź.
7. Nabij swoje dango na patyczki (w Japonii są to patyczki z bambusa) i podaj z sosem sojowym lub pastą ze słodkiej fasoli. Oczywiście sos może być inny, to już Twój wybór.

Edit:
To jest jeden przepis, jaki widziałam. Oczywiście są różne, widziałam z mąką ziemniaczaną itd. Ale to już zależy jak Wy chcecie robić.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Viccis dnia Pią 19:23, 02 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sadsomoko
fanatyk
fanatyk


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk City.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:35, 02 Sty 2009    Temat postu:

Ja robiłam z mąką ziemniaczaną, bo nie miałam czasu na szukanie ryżowej. Dobre wyszło.^^

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek_tasumi
nowicjusz
nowicjusz


Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 22:05, 02 Sty 2009    Temat postu:

arigatougozaimasu >.<

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Sob 22:28, 07 Lut 2009    Temat postu:

:hamster_explain: ja tam nic japońskiego nie gotuje bo boje się że się otruje a oto nie trudno w japońskiej, co 10 japońska potrwa spełnia wymogi uni europejskiej.
Powrót do góry
Sadsomoko
fanatyk
fanatyk


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk City.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:08, 07 Lut 2009    Temat postu:

To jedz tą co 10. ^^

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nami
tester
tester


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:45, 20 Mar 2009    Temat postu:

ja ostatnio zrobiłam sushi :hamster_smile: .....mój ojciec powiedział, że mogłabym pracować w restauracji sushi lol ...teraz koleżanki się napalił i chcą spróbować :hamster_beautiful:

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Arisa
wyciskacz postów
wyciskacz postów


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 1120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:54, 20 Mar 2009    Temat postu:

Ja też chcę ^_^ Podziel się posiłkiem xD

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
traxian
wyciskacz postów
wyciskacz postów


Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 1262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Katowice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:57, 20 Mar 2009    Temat postu:

no to już mamy kucharkę na jakieś MUSIKO spotkanie XD
ja zrobię sajgonki xD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.musiko.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin