Forum www.musiko.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Wymyślone dania (:

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.musiko.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Viccis
wyciskacz postów
wyciskacz postów


Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 1256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: się biorą dzieci? ;>
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:22, 21 Mar 2009    Temat postu: Wymyślone dania (:

Wymyślacie sobie czasami potrawy? Jak tak to dawać przepisy XD Ja dam przepis który wymyśliłam wczoraj.

Pierś z ryżem smażona na orzechach

Składniki:
* Jedna lub dwie piersi z kurczaka.
* Ryż.
* 1 do 2 jajek.
* Bułka tarta bądź coś do zrobienia panierki.
* Olej sezamowy.
* Sos sojowy.
* Zwykły olej.
* Orzechy (jakiekolwiek się chce, ja robiłam z ziemnymi).
* Trochę sezamu, dla smaczku.
* Przyprawy (pieprz, sól, itd.)

Kotlecik
Bierzesz pierś z kurczaka i oczyszczasz ją z żył, tłuszczu i czegokolwiek. Ubijasz trochę, żeby była większa i cieńsza, bo wtedy szybciej się usmaży.
Doprawiasz solą, pieprzem, wegetą jeśli lubisz. Wyciągasz dwa jajka, jeżeli robisz jedną pierś, to wystarczy jedno jajko. Jajko też możesz doprawić, dla lepszego smaku, ale nie za mocno, żeby nie było wszystko słone. Ja przeważnie tylko pieprzę jajko, żeby panierka była pikantna.
Roztrzep jajko i wymaczaj w nim kotleta, a później wymieszaj go w bułce tartej, żeby powstała taka panierka. Chyba, że masz coś innego do panierek, to git, zależy kto co lubi. Wlej na patelnię trochę oleju sezamowego, ale nie grzej go za długo, bo stanie się gorzki. Kiedy patelnia będzie ciepła, wrzuć kotlecika i pozwól mu podpiec się trochę. I przewróć na drugą stronę, żeby nie przypalił się. Kiedy stwierdzisz, że mięso jest prawie gotowe, wrzuć orzechy, sezam i dolej trochę zwykłego oleju. Pozwól składnikom dusić się przez minutę, dwie, a kiedy mięso będzie już białe, możesz odstawić patelnię. Ale pamiętaj, że orzechy ani sezam nie mogą się do końca spalić, ewentualnie zarumienić, bo nie będą smakować za dobrze, będą bardzo gorzkie, a zapach będzie okropny.

Ryż
Bierzesz ryż, jakikolwiek chcesz. Możesz brać ten zapakowany, którego osobiście nie lubię, albo zwykły, sypki. Jeżeli weźmiesz ten bez opakowania, to musisz najpierw go umyć, żeby wszystkie chemikalia z niego zeszły i żeby był o wiele smaczniejszy. Później wstawiasz wodę, solisz i czekasz aż się zagotuje i wtedy wsypujesz ten czysty ryż. No i naturalnie, czekasz z 20 minut aż się ugotuje i ostawiasz. Później znowu nastawiasz patelnię, zalewasz zwykłym olejem i czekasz aż będzie rozpalona. Wtedy wsypujesz ryż i smażysz, aż będzie sypki i przypieczony. Musisz DUŻO doprawić dla smaku. Ja przeważnie pieprzę tak mocno, że aż zmienia kolor, ale jest smaczny. I pod koniec zalewasz sosem sojowym i smażysz minutkę i gotowe.

Jako efekt końcowy można pokroić jakieś warzywka, por, pomidorek, ogóreczek, cokolwiek.

Mam nadzieję, że komuś zasmakuje XD


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Viccis dnia Sob 10:25, 21 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sadsomoko
fanatyk
fanatyk


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk City.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:45, 21 Mar 2009    Temat postu:

Całkiem fajne. xD Kiedyś spróbuje.^^ Ja często robię zwykłe dania i dodaję coś, co kompletnie odmienia jej smak. Każdy zazdrości mi talentu do tego. xD *skromnie wypina [obfite. xD] piersi.*

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Black-Cat
tańczący z literkami
tańczący z literkami


Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 289
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tokyo
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:01, 12 Kwi 2009    Temat postu:

Zazdroszczę ci Viccis ,żeby coś takiego wykombinować trzeba naprawdę umieć gotować!! :hamster_bigeyes:

Ja nie umiem zupełnie gotować. Nic mi nie wychodzi, zawalam nawet najbardziej proste rzeczy, ostatnio mrożone frytki przypaliłam. Mam za duży pociąg do ekperymentowania a za to niechęć do czytania instrukcji i książek kucharskich ( zabijają kreatywność). hamster_abandoned:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sadsomoko
fanatyk
fanatyk


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk City.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:36, 13 Kwi 2009    Temat postu:

Hehe xD ja nigdy nie czytam książek. Zawsze sama.^^

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Viccis
wyciskacz postów
wyciskacz postów


Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 1256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: się biorą dzieci? ;>
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:21, 13 Kwi 2009    Temat postu:

To wcale nie jest trudne, Black-Cat ;) Wystarczy trochę posiedzieć w kuchni i tradycjonalny przepis zmienić na coś pokręconego.
Ostatnio zrobiłam omleta z białą czekoladą, też mogę dać przepis ;D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sadsomoko
fanatyk
fanatyk


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słupsk City.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:20, 13 Kwi 2009    Temat postu:

O, ja proszę...^^ Ja lubię sobie posiedzieć i coś pocudować...^^

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Black-Cat
tańczący z literkami
tańczący z literkami


Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 289
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tokyo
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:30, 14 Kwi 2009    Temat postu:

aj, gdybym ja umiałać coś nie wymyslonego zrobic to już sukces!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.musiko.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin