FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.musiko.fora.pl Strona Główna
->
Kuchnia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Kategoria ogólna
----------------
paranienormalni
muzyczka
women world
DBSK/TVXQ
telewizornia
gry
Różowe landrynki...
językownia
yaoi
Regulamin
Ogłoszenia
Poradnik
Gracze
Kawiarnie
Sklepy z żywnością
Ubrania & kosmetyki & inne
Magiczne
Walki
Góry
Lasy
Jeziora
I klasa
II klasa
III klasa
Brama wejściowa dla Shinigami
Manga
Anime
movie
tv show
drama
Wymiana...
konkursy
Dlaczego?
JAPONIA
----------------
j-musiko
język japoński
j-movies & tv
japan zone
Antic Cafe
Big Bang
Shinee
Super Junior
SS501
KOREA POŁUDNIOWA
----------------
k-musiko
język koreański
k-movies & tv
korean house
Girugamesh
DIO
Miyavi
Despairs Ray
The Gazette
CHINY
----------------
c-musiko
język chiński
c-movies & tv
china town
INNE KRAJE AZJI
----------------
Tajlandia
AZJATYCKIE RÓŻNOŚCI
----------------
Manga & Anime
Fashion
Kuchnia
MEMBERS AREA
----------------
Administratornia
O sobie...
Hydepark
Mroczna piwnica...
Time to party
Art
Kącik literacki
Shoutbox
Polecamy
Music
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Black-Cat
Wysłany: Śro 17:46, 22 Kwi 2009
Temat postu:
jeszcze koreańskiej kuchni nie próbowałam......
ale znalazłam koreańskie naleśniki na allegro szt. po 8 zł.
http://www.allegro.pl/item597551848_koreanskie_nalesniki_ottogi_500g.html
xxxlijuanxxx
Wysłany: Śro 12:40, 22 Kwi 2009
Temat postu:
byłam w koreańskiej restauracji w Wawie...u nas w krk jeszcze koreanskiej restauracji nie widzialam o.O
a tam danie po 50 zl
lol
Sadsomoko
Wysłany: Śro 11:55, 22 Kwi 2009
Temat postu:
Ja nie jadłam nigdy nic koreańskiego.... A czas spróbować. xD
Kitty
Wysłany: Śro 10:33, 22 Kwi 2009
Temat postu:
tzn kurczaka z papryką tylko że bez kilku składników ;p bo nie miałąm
smaczne :) kurczak jak kurczak heeh
traxian
Wysłany: Śro 10:03, 22 Kwi 2009
Temat postu:
o! świetne!
Próbowałaś już coś z tego?
Kitty
Wysłany: Śro 9:04, 22 Kwi 2009
Temat postu: Kuchnia koreańska
na dobry początek coś z alkoholem heh
Przepis na żeńszeniówkę:
Żeńszeniówka jest zwana po koreańsku insamsul, słowo "insam" znaczy żeńszeń, a "sul" oznacza wódkę. Trunek ten od setek lat uważany jest za leczniczy.
Składniki:
- 1 średniej wielkości korzeń żeńszenia
- 250 ml spirytusu 96%
- 300 ml niegazowanej wody mineralnej
- 3 łyżki cukru lub miodu
Sposób przygotowania:
Wkładamy korzeń żeńszenia do słoika, zalewamy spirytusem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc. Po miesiącu wlewamy do wody miód lub wsypujemy cukier i gotujemy. Po wystudzeniu wody mieszamy ją ze spirytusem, korzeń żeńszenia cały czas pozostaje w nalewce. Trunek będzie gotowy do spożycia po "spędzeniu" kolejnych 15. dni w ciemnym miejscu. Po wypiciu nalewki można zjeść pozostały korzeń, nie wolno jednak jeść go w całości, należy wiedzieć, że korzeń żeńszenia jemy od dołu i nie zjadamy jego główki, ponieważ Koreańczycy wierzą, że korzeń żeńszenia jest małym człowiekiem.
Smacznego!
Pulkogi to jedno z niewielu dań łagodnych w koreańskiej kuchni. Nazywane jest także koreańskim grillem. Najlepiej przygotować je na małym grillu, ale w warunkach domowych można je usmażyć na samej tylko patelni bez stosowania oleju. Mimo możliwości przygotowania tej potrawy w domu szczególnie mocno polecamy grilowanie na świeżym powietrzu, w gronie znajomych. Grilowanie pulkogi, gdy każdy sam nakłada na ogień swoje kawałki jest wspaniałą zabawą.
Składniki (porcja dla 2. osób):
- 500g polędwicy wołowej
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego [?]
- 2 młode cebulki
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pół łyżeczki glutaminianu sodu
- pieprz
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wina ryżowego (ewentualnie zwykłe białe wino)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie marynaty:
Mieszamy wino i cukier ze sobą. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do cukru rozpuszczonego w winie. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, olej sezamowy, sos sojowy, glutaminian i szczyptę pieprzu. Kroimy drobno szczypiorek i dodajemy do marynaty.
Wołowinę kroimy wzdłuż wkłókien w cienkie paseczki i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę.
Najlepiej grilować na specjalnym grilu do pulkogi, jeśli jednak nie mamy takiego sprzętu można to zrobić na zwykłej patelni. Trzeba ją dobrze rozgrzać, nie należy używać oleju.
Smacznego!
Przepis na kurczaka z papryką:
Składniki:
- 1 kurczak
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- pół papryki chili (jeśli chcemy mieć danie pikantne)
- 1 cebula
- olej
- sos sojowy (3 łyżki) [?]
- pół szklanki wody
- sól
- pieprz
- pół posiekanej główki czosnku
- olej sezamowy (1 łyżeczka)
- łyżka cukru
- posiekany imbir (1 łyżeczka) [?]
- posiekany por (2 łyżki)
- glutaminian sodu (1 szczypta)
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą: 3 łyżki sosu sojowego, posiekany czosnek, olej sezamowy, łyżeczkę soli, łyżkę cukru, łyżeczkę posiekanego imbiru, 2 łyżki posiekanego pora, szczyptę pieprzu i szczyptę glutaminianu sodu.
Kurczaka kroimy w drobne paseczki, mieszamy dokładnie z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Cebulę i paprykę kroimy w drobne kostki i przesmażamy na dobrze rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju. Po smażeniu odsączamy warzywa.
Rozgrzewamy dobrze 4 łyżki oleju i smażymy kurczaka na złoto. Wodą zalewamy marynatę pozostałą w pojemniku po kurczaku, mieszamy z warzywami i dodajemy do smażącego się kurczaka cały czas energicznie mieszając. Smażymy do momentu kiedy cały sos odparuje. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Smacznego!
Kimchi (kimczi) to najsławniejsze koreańskie danie. Koreańczycy nie wyobrażają sobie jedzenia bez kimchi, które jest uniwersalnym dodatkiem do każdej potrawy. Koreańskie rodziny na zimę przygotowują po kilkaset kilogramów kimczi, które jest wspaniałym źródłem witamin i mikoelementów.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 główka czosnku
- 1 łodyga pora
- 1 papryczka chili (może być sproszkowana: dwie łyżki)
- sól morska lub kamienna
- pieprz
- sos rybny [?]
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy wzdłuż na cztery części. Ćwiarki wsadzamy do roztworu nasyconego z wody i soli. Kapusta powinna tak przeleżeć min. 8 godzin. Po tym czasie dokładnie ją wyciskamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Czosnek, pora i paprykę trzemy na tarce na drobną papkę, dodajemy do niej soli, pieprzu i zalewamy sosem rybnym. Tak powstałą mieszankę przypraw wcieramy starannie w liście kapusty pekińskiej. Każdą ćwiartkę kapusty kroimy w poprzek na 3-4 kawałki i ciasno układamy w słoju. Słoik z kimchi odstawiamy do chłodnego pomieszczenia w miejsce nienarażone na działanie promieni słonecznych. Kimchi będzie gotowe po ok. 5 dniach.
Ilość ostrej papryki i innych przypraw można dowolnie modyfikować w zależności od "mocy" potrawy jaką chcemy uzyskać. Smacznego!
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Theme
xand
created by
spleen
&
Soft
.
Regulamin